Semnarea acordului cu consortiul financiar - FMI, CE, BM va insemna pe termen scurt o infuzie puternica (aproximativ 5 mld) de euro, bani lichizi, in economia Romaniei. Chiar daca o buna parte din acestia vor ramane in rezervele BNR, efectul existentei lor va fi puternic resimtit de leu.
Preconizata scadere a rezervelor valutare obligatorii constituite la BNR la acordarea creditelor in Euro nu poate scadea de la nivelul actual de 38% fara un acord din partea bancilor prin care se vor obliga sa reinvesteasca banii deblocati tot in economia romaneasca. Acest acord mi se pare rezonabil pentru ca pune la dispozitia bancilor bani care sunt deocamdata blocati si nimeni nu le poate obliga sa nu directioneze creditele preponderent catre multinationalele prezente in Romania. Chiar daca, indirect prin intermediul multinationalelor, banii sunt instrainati finalmente, efectele imediate ale acestor credite inseamna investitii in procesele de fabricatie din Romania, consolidarea monedei nationale, noi locuri de munca ... pe scurt: bani in economie.
Asadar este salutara aceasta infuzie de Euro si in acest context valoarea leului va creste cert in perioada urmatoare. Probabil o valoarea medie a raportului cu moneda europeana va fi incepand cu prima luna de vara 4 - 4,1 Lei/Euro. Sub aceasta valoare probabil va interveni BNR pentru ca o valoare scazuta a Euro ar creste deficitul comercial al Romaniei.