Este greu si in acelasi timp onorant sa duci povara economica a lumii pe umerii tai. Nu e lucru usor sa influentezi prin actiunile tale cotatii bursiere si cursuri valutare in intreaga lume. Si daca ajungi acolo ce urmeaza ... trebuie sa fi extrem de responsabil si, in acelasi timp, esti in gura tuturor. Esti in varful piramidei si la orice imparteala iti iei bucata cea mai mare. Cam acest rol il joaca de 80-90 de ani Statele Unite.
Dolarul este MONEDA internationala, in dolari sunt tinute rezervele bancilor centrale din aproape toata lumea si tot in dolari sunt tranzactionate marfurile. In contextul globalizarii, dolarul este la fel de important ca sangele intr-un corp. Asta nu inseamna ca nu poate fi substituit cu alta moneda dar aceasta ipoteza este putin probabila. Exista cel putin doua motive mari care duc la aceasta concluzie:
1. Marile economii emergente (India, China) isi bazeaza politica de exporturi pe o forta de munca extrem de ieftina. Aceasta munca slab platita este sustinuta de o paritate slaba a monedelor lor nationale (Rupia respectiv Yuanul) cu dolarul. Aceasta paritate este intretinuta de modul in care resesc autoritatile chineze si indiene sa mentina un nivel scazut de lichiditate a dolarului in comparatie cu monedele lor nationale pe pietele interne. In acest fel, China si India, sunt obligate sa extraga, in mod constant, sume mari in dolari pentru a apara cotatiile scazute ale monedelor lor nationale. Acesti bani nu reprezinta altceva decat acumularea unor sume exorbitante, in dolari, in rezervele bancilor nationale iar renuntarea la aceste depozite ar duce pe termen scurt la aprecierea rupiei si a yuanului si in acelasi timp la colapsul exporturilor.
2. Inertia mecanismelor care reglementeaza schimburile comerciale in lume. Teoria spune ca oricarei nevoi de schimbare i se opune o forta inertiala alimentata de impotrivirea oricarui sistem de a accepta schimbarea. Aceste mecanisme constituie un sistem care este pus in miscare de un flux monetar. Acest flux monetar intermediaza schimburile comerciale, iar lumea in felul in care exista acum, nu poate exista fara aceste schimburi. Inlocuirea dolarului in acest flux monetar echivaleaza, in termeni medicali, cu incercarea de a extrage trepat sangele contaminat dintr-un pacient fara sa ai convingerea ca il inlocuiesti cu unul bun si fara sa ai garantia ca sangele nou nu va fi contaminat in timpul schimbului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu