Am avut o estimare eronata, foarte eronata. Intr-una dintre postarile anterioare am estimat ca depresia a fost depasita odata cu stabilizarea situatiei economice. Situatia economica s-a stabilizat, la nivelul de jos, adica a scazut pana la un anumit nivel si acolo a si ramas in ciuda unor eforturi destul de timide a autoritatilor de a o ridica. Depresia in schimb continua sa se accentueze. Firmele elimina orice e considerat balast. Si mai presus de asta e si protectionismul national care se manifesta in Europa. O alta sursa de finantare, programele de post aderare, sunt si ele intarziate voit din cauza incompetentei autoritatilor contractante si a lipsei de bani a statului roman pentru cofinantare.
In ciuda acestor inconveniente situatia o sa se detensioneze si probabil ca supapa o sa fie la fel ca intotdeauna la salariatii de la stat. Numai ca de data asta nu o sa se recurga la tiparirea banilor. Exista unealta numita "sporuri" si, desi opozitia sindicatelor este dura, probabil ca acolo se va ajunge. Reducerea aparatului birocratic se poate face, din pacate, doar reducand salariile bugetarilor. In zilele noastre statul este singurul angajator care duce o politica sociala. Costurile acestei politici trebuie sa duca la o salarizare mai restrictiva decat in mediul privat. Deocamdata este exact invers si acest dezechilibru trebuie cumva corectat.
Datoria Guvernului e sa ajuta tara sa o duca mai bine,sa o scape de criza financiara, dar prin aprobarea impozitului forfetar firmele o sa puna accent pe evaziunea fiscala.
RăspundețiȘtergereun blog interesant am citit cateva postari foarte bune
RăspundețiȘtergereMi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!
RăspundețiȘtergere