duminică, 8 martie 2009

Blog 14 - Derivatele: contracte ''futures''

In acest moment contractele de tip ''futures'' sunt hulite la fel de mult ca si creditele imobiliare date pe ochi frumosi ''subprime''. Ce reprezinta de fapt acest tip de contracte de tip '' futures''?...
Este vorba de un instrument financiar destul de complex si riscant folosit de marii investitori pe bursa petru a accelera profitul intr-un timp cat mai scurt. Folosirea acestui instrument de catre jucatorii pe bursa a presupus renuntarea la unul dintre cele mai importante principii care ar trebui sa guverneze tranzactionarea de actiuni: investitiile in companii inovatoare si cu reale perspective de crestere. Scopul investitiei e reprezentat de presupunerea ca in cazul investitiei intr-o companie cu reale perspective capitalul investit va aduce profit.
In cazul contractelor ''futures'' nevoia de a face profit insemnat dicta unde anume trebuie investit. In acest fel consecinta s-a transformat in cauza. Contractul de tip ''futures'' este un acord de tranzactionare la o data ulterior consfintita de catre vanzator si cumparator deopotriva a unui pachet de actiuni detinute (sau nu - voi detalia in urmatoarele randuri) de catre vanzator. La momentul semnarii contractului cumparatorul plateste doar o fractiune din pretul pachetului de actiuni (10-20%) urmand ca la scadenta sa plateasca restutul pana la pretul integral daca evolutia actiunilor in cauza este pozitiva. In cazul in care nu doreste sa plateasca restul pierde garantia.
Acest instrument a dat posibilitatea vanzatorului sa se protejeze pe termen mediu in cazul fluctuatiilor negative a pretului actiunilor detinute prin retinerea garantiei de la cumparator in cazul in are acesta nu doreste incheierea contractului (inchiderea pozitiei) sau prin vanzarea la un pret mai bun decat cel actual (anterior negociat la momentul incheierii contractului ''futures''). Totodata pe perioda dintre momentul achitarii avansului si pana in mometul inchiderii pozitiei (data scadenta a contractului de tip ''futures'') cumparatorul are dreptul sa tranzactioneze pachetul e actiuni contractat desi nu este efectiv in posesiua lui. Practic vinde ce nu ii apartine doar in baza unui contact ''futures''. Negocierea unei trazactii la un pret mai avantajos decat cel obtinut ii oferea oportunitatea cumparatorului de a se transforma in vanzator in cadrul unui nou contract ''futures''. Gradul de complexitate a acestor tip de contracte de tip ''futures'' este atat de mare incat nici cei care au abuzat de el nu stiau exact ce tranzactioneaza.
Astfel cresterea accelerata a preturilor actiunilor s-a bazat pe tranzactionarea lor ipotetica unde nu s-a luat nici un moment in calcul valoarea lor reala ci doar pretul de la momentul achizitiei si al vanzarii. Asemanarea cu bula imobiliara este mare: in cazul tranzactionarii proprietatilor imobiliare nu s-a tinut cont de pretul lor real ci doar de posibilitatea de a le revinde la un pret mai mare. Si intr-un caz si intr-altul nimeni nu si-a imaginat ca va fi proprietarul final al actiunilor respectiv a propritatilor imobiliare. Devalorizarea bursiera (atentie nu devalizarea) este consecinta procesului firesc de intoarcere la normalitate in care valoarea unei actiuni este direct proportionala cu soliditatea companiei pe care o reprezinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu