miercuri, 4 martie 2009

Blog 13 - Intre fler si ipocrizie

Ultima peioada a fost marcata de o tendinta de consum feroce a populatiei si cum orice exces trebuie platit am ajuns acum la momentul cand trebuie achitata factura. Este exact cazul unui om care mananca de obicei pe o taraba mica si inghesuita intr-un colt si o data a avut ocazia de a manca intr-un restaurant mare si luminos. Cat timp mancarea este in fata sa nu are nici o grija din lume, cand o termina insa se scotoceste in buzunar pentru a cauta si ultimul banut aflat in vre-un colt ascuns. Apoi se gandeste ca poate acele ''15 minute'' glorioase petrecute la masa bogatilor nici nu au fost atat de grozave pe cat credea. Trista cu adevarat pentru omul nostru este ziua ce urmeaza in care constata ca pentru lacomia lui de cu o zi inainte va avea de flamanzit ceva timp de acum incolo.
Lasand la o parte ''metafora'' de mai sus fac din nou referire la consumul feroce. Cum functioneaza el si ce produce: elimina nevoia economisirii pentru bunurile cu o lunga perioada de folosire. Eliminand aceasta nevoie de economisire veniturile fiecaruia sunt investite intr-o proportie cat mai mare in consum. Apare apoi ca o consecinta imediata o discrepanta intre sumele de bani economisite pe de o parte si sumele imprumutate. Aceasta diferenta semnaleaza deja o problema sistemica pentru ca cei care economisesc sunt cei care speculeaza consumerismul feroce. Cand scadenta vine, facura este achitata doar de cei care au fost creditati pentru ca sunt cei ce capitalizeaza deficientele pe care ei insisi le-au creat.
Din pacate atunci cand pui tacamurile pe farfuria goala stii ca intr-un fel sau altul vei plati. Fie cu bani, fie spaland vase sau podeaua dar vei plati. Mancarea ajunsa in burta este martorul unui fapt consumat. Ceea ce trebuie stiut este ca matematica este o stiinta exacta, cand exista un dezechilibru el va trebui corectat intr-un fel sau altul. Legile matematice nu pot fi schimbate insa legile care ne guverneaza existenta trebuie rescrise astfel incat atunci cand intra intr-un restaurant luminos, omul nostru sa aiba macar un costum decent si o cravata asortata cu pantofii.

Un comentariu:

  1. Intr-adevar consumul excesiv poate cauza dereglari in economie, totusi nu trebuie sa uitam ca o societate bazata pe consum are, de obicei, o crestere economica sanatoasa si constanta. pana cand se sare calul si ajungem atunci la recesiune :D

    RăspundețiȘtergere