miercuri, 29 aprilie 2009

Blog 19 - Contraatac

Blogul acesta descrie pescuitul in ape tulburi si mai ales cat de productiv poate fi. Si nu vreau sa ma adresez numai pescarilor pentru ca o sa fac defapt o analogie. Vreau sa vorbesc despre calcule simple si despre lipsa de integritate a unor banci care activeaza in Romania.
Inca de la inceput vreau sa spun ca unicul scop al unei societati comerciale este acela de a face profit. Profitul este conditia necesara si suficienta pentru existenta unei companii. Bancile se inscriu in aceasta categorie, ele exista pentru a face profit, numai spre deosebire de alte institutii, ele folosesc ca materie prima banii, de cele mai multe ori banii nostrii. Scopul acestei postari este de a clarifica, pentru cine se nimereste sa citeasca, cui si mai ales pentru ce incredintam economiile noastre.
Am tot incercat sa imi justific cum pot sustine bancile dobanzile practicate in ultima vreme la depozitele in lei. La ce folosesc sume mari de lei in conditiile in care, dupa un anumit termen, trebuie sa le returnezi cu o dobanda atat de mare. Ar fi fost justificate aceste sume in conditiile in care bancile ar fi acordat imprumuturi, la randul lor, cu o dobanda mai mare decat aceea acordata la depozite dar asta nu s-a intamplat, piata creditelor fiind blocata.
Scopul acestor acumulari de sume in lei este cumpararea la un moment dat, bine definit, si sincronizat cu alte banci a unor sume mari de euro pentru a forta devalorizarea monedei noastre nationale. Sustenabilitatea acestor dobanzi la depozite este asigurata exclusiv de perspectiva devalorizarii leului, perspectiva care ar putea deveni realitate numai in cazul unor atacuri speculative reusite.
Bancile pescuiesc acum in ape tulburi, nu e ceva personal, nu vor ele neaparat sa jupoaie omul de rand care are ceva agoniseli in lei dar pur si simplu nu se pot abtine. Este o perioada cu ape tulburi, volatilitatea este atributul caracteristic oricarei piete monetare. Bancile stiu ca in astfel de perioade asa se fac cei mai multi bani. Pe o piata monetara mica, inclusa oarecum intr-una mare, atacul asupra unei monede slabe are sanse mari de reusita. Cine tine, dintre banci, portdrapelul sus in cazul unor astfel de atacuri nu e un secret. Analistii acestor banci canta prohodul leului prin ziarele "serioase". Eu o sa am tare mare grija cui incredintez banii, cati de putini or fi ei.

4 comentarii:

  1. ai luat-o deja urat pe aratura. ce spui tu nu are nici o legatura cu realitatea. imagineaza-ti ca dobanda la depozite are legatura cu dobanda de referinta a bnr asta inseamna ca bnr saboteaza economia :)) nu stiu in ce articol ai gasit povestea asta ca sa o reproduci aici dar eu zic sa iti reevaluezi sursele pentru articole, cumpara reviste mai de specialitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este doar o parere personala. Parerea mea. Eu ma indoiesc ca BNR da o dobanda de 15% la depozitele in lei. Nu am citit articole referitoare la subiectul asta si deci nu am 'surse'. Am doar pareri referitoare la unele dezechilibre care le constat. Parerea mea este ca bancile acum joaca pe cartea devalorizarii leului si ca ele si-au facut calcule pentru 5 lei/euro la sfarsitul anului.

    RăspundețiȘtergere
  3. deci nu ai nici o opinie legata de diferenta de valoare intre export si import si efectul acestei valori asupra cursului valutar?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cursul leu/euro este dat pana la urma de raportul cerere/oferta. Daca importam mult mai mult decat exportam sigur ca avem nevoie de euro ca sa platim si atunci creste cererea de moneda europeana. Conteaza la fel de mult insa si intrarile de euro sub forma de investitii dar mi se pare ca cel mai important factor este evolutia economiei. Atata timp cat merge, investitorii vor prefera sa reinvesteasca profitul obtinut dar cand treaba scartaie schimba leii in euro si repatriaza profitul prin metode 'specifice'. E ... in momentul asta apele devin tulburi si apar speculantii astia care au forta sa influenteze puternic raportul cerere/oferta de lei, respectiv euro.

    RăspundețiȘtergere