miercuri, 28 ianuarie 2009

Blog 10 - Profitabilitatea muncii

In lume sunt definite doua tipuri de nevoi. Este vorba de nevoia reactiva si de cea proactiva. Prima categorie se refera la nevoile necesare pentru a remedia o situatie oarecum defavorabila si acest tip de nevoi sunt cel mai des intalnite. A doua categorie se refera la nevoile proactive si acestea nu sunt un efect ci mai degraba o cauza care trebuie sa duca la sporirea sau mentinerea unei situatii favorabile.
S-ar putea crede ca nevoile reactive se traduc in carpeli, ca orice suma cheltuita pentru a remedia o stare de fapt este mai paguboasa decat ceea ce s-ar cheltui pentru prevenirea acelei nevoi. Realitatea dovedeste cel putin intr-un caz contrariul. Nu perioadele de suficienta economica sunt cele care contribuie cel mai mult la progresul omenirii (constant, accelerat in era contemporana dar cu salturi) ci perioadele de restriste in care cautam din cauza unor nevoi reactive mijloace de a ne reiventa. Momentele dificile din punct de vedere economic au obiceiul de a desfunda simturile, suntem obligati sa producem mai mult, mai bun, mai ieftin. Competitia naste progres iar acum concurenta este mai mare ca niciodata. Profitabilitatea muncii pentru cei care o realizeaza scade pentru ca trebuie sa muncim mai mult si mai bine dar productivitatea creste.Intr-un timp mai scurt cu aceleasi resurse dar cu un efort mai mare producem mai mult si mai bine. De ce ... ? pentru ca asa trebuie acum ...

luni, 19 ianuarie 2009

Blog 9 - Componenta virtuala

Este foarte interesant fondul pe care a crescut virusul crizei financiare care ne-a afectat. Pentru ca in orice sistem pentru a motiva un efect trebuie sa gasesti si cel putin o cauza. Frenezia imprumuturilor constituie fondul crizei. "A fost suficient ca, pe o piata a constructiilor, cei care au luat credite de la banci sã nu poata întoarce împrumutul, pentru ca acele banci sa anunte iminenta prabusire". Ma feresc sa citez diverse afirmatii dar asta mi s-a parut una definitorie pentru fondul problemei si nu am indraznit sa mi-o asum.
"Spre satisfactia multor oameni, bancile au invitat in ultimii ani, cu fervoare, clientii sa faca imprumuturi, in cea mai mare parte a cazurilor operand pe plan matematic. Economia reala isi adaugase o componenta virtuala, de care s-a dovedit a fi dependenta; când aceasta n-a mai functionat, economia reala a inceput sa tremure". Acelasi autor, la fel de definitoriu pentru situatia creata in acest moment. Iata o descriere a crizei noastre care a demonstrat vulnerabilitatea unei economii globalizate in care un dezechilibru are tendinta de a se propaga cu efect de tzunami.
P.S. Am extras din editorialul scris de Andrei Marga intr-un ziar clujean.

joi, 15 ianuarie 2009

Blog 8 - Amortizarea

O crestere a veniturilor a echivalat in ultima perioada cu cresterea investitiilor si deci a capitalului imprumutat. Varianta amortizarii investitiei initiale era ocolita tocmai pentru ca investitorii, in general vorbind, urmaresc sa speculeze momentele favorabile.
Acum se vede ca trecerea de la momente favorabile la unele defavorabile poate fi deosebit de abrupta. Controlul cheltuielilor se face mult mai usor decat controlul veniturilor. Cine a investit bazandu-se pe o crestere continua a cererii pe piata va avea de suferit iar vanzarea activelor nu mai este o solutie ca in alte situatii.
Constrangerile ascut competitia iar competitia aduce progres. Progresul insa nu trebuie sa fie numai pe partea tehnologica ci poate sa insemne scaderi importante in marjele de profit insotite de o dinamica crescuta a vanzarilor. Astept momentul cand deflatia nu va aduce dupa ea si o contrangere economica, astept zilele in care marjele de profit vor fi masurate intr-o singura cifra procentuala.

miercuri, 14 ianuarie 2009

Blog 7 - Deblocarea financiara

Exista o problema genarala in economie si anune blocajul financiar. Acest blocaj este indus de lipsa de finantare de la nivel inalt. Firmele mari care genereaza cerere de produse si servicii au suferit mult in 2008 la capitolul vanzari si au datorii la subcontractori. Aceste datorii se spurapun acum si cu unele scadente pentru plata unor impozite la stat. Neplata acestor datorii pune statul in incapacitatea de a asigura servicii pentru care se platesc impozite in primul rand.
Supapa deblocarii acestei situatii este la angajati. Companiile, in general vorbind, isi fac bugetul pentru salarizarea personalului la sfarsitul anului pentru urmatoarele 12 luni ale noului an calendaristic. Astfel, din contractele in derulare trebuie sa fie acoperit in intregime bugetul pentru salarii pe intreg anul urmator.
O acoperire partiala a acestui buget este semnul ca unele ajustari trebuie facute. Acest calcul al bugetului, facut cu un an inainte, are un rol important si anume acela de a semnala derapajele. Sacrificarea unor posturi poate conserva locurile de munca a celor care raman. In mod normal o acoperire a 85% din bugetul de salarizare inseamna concedierea a 15% din totalul personalului contractat. Asta este, in mare, regula dupa care companiile decid modul in care isi ajusteaza personalul.
Situatia din acest moment este diferita de una normala si este, pe termen lung vorbind, una tranzitorie. Este absolut sigur ca multe dintre companii vor sacrifica bugetul alocat salariilor pentru a plati impozitele catre stat. Si daca nu fac asta atunci, dupa umila mea parere, gresesc. Aceasta situatie cere un sacrificiu din partea angajatilor.
Acest sacrificiu presupune acceptarea pentru primele 2-3 luni din acest an, drept recompensa financiara pentru activitatea lor, venitul minim pe economie garantat de stat (diferentiat in conformitate cu nivelul calificarii). Aceasta este supapa care poate insemna iesirea din criza lipsei de numerar. Corelarea acestei masuri cu ajustarea personalului raportat la bugetul pentru salarizare este necesara in orice conditii, cu atat mai mult in conditiile actuale.

marți, 13 ianuarie 2009

Blog 6 - False predici, moneda creditului

Apar din ce in ce mai multe voci care povatuiesc oamenii sa schimbe moneda creditului din euro in lei, gratis la unele banci. Orice om cu putina minte stie ca nici o banca nu ridica nici macar un deget gratis. Valoarea cursului leu/euro este ireala, este parte specula, parte lipsa de credibilitate a monedei nationale. Oricare ar fi motivele este evident ca pretul monedei europene o sa scada pe termen mediu. De ce oare nu s-au oferit bancile sa transfere creditele in lei la cursul leu/euro din august 2007 (3,1-3,2 lei/euro)? Schimbati domnilor si doamnelor creditul in euro pe unul in lei la cursul de vanzare euro al bancilor si o sa aveti un credit supradimensionat in lei la o dobanda supradimensionata. Suna apetisant, nu? ...

luni, 12 ianuarie 2009

Blog 5 - Teoria deficitului

Dupa normele Uniunii Europene, deficitul calculat pentru un exercitiu bugetar prinde la partea de cheltuieli toate platile pe care un stat s-a angajat sa le faca in anul respectiv chiar daca acele plati au fost decalate. Ceea ce nu intra la incasari sunt sumele de bani aferente aceluiasi exercitiu bugetar care au insa scadenta in anul calendaristic imediat urmator. Asta se traduce simplist in felul urmator: ne bazam doar pe ce avem in portofel si nu uitam de ce avem de platit.
Este o varianta precauta de a pune in balanta veniturile, pe de o parte, si cheltuielile, pe de cealalta parte. Cand felul precaut de a guverna administrarea buzunarului national devine un mijloc de a inflama spiritele avem de-a face cu o fuga a capitaluilui strain (nu conteaza forma care o imbraca) din economia noastra. Asta este mai periculos decat deficitul in sine oricat de mare ar fi el zilele acestea.

vineri, 9 ianuarie 2009

Blog 4 - Atacuri online

Banii pe care fiecare dintre noi ii are reprezinta valoarea averii pe care o posedam. Sunt de fapt numitorul comun la care toti ne raportam atunci cand facem schimb de bunuri.
Perioadele dificile din punctul de vedere al fluxurilor financiare sunt insotite de o criminalitate sporita. Nicicand pana acum viteza cu care se transmit dezechilibrele in lume nu a fost mai mare. Saltul tehnologic inregistrat de la ultima criza este si el unul semnificativ. In aceste conditii atacurile de tip "pishing" vor fi surclasate de atacuri mult mai subtile menite sa usureze conturile bancare care astazi au mai mult arici la gura decat parca oricand altcandva. In astfel de conditii securizarea tranzactiilor bancare realizate prin mijloace de tip e-payment va fi o borna ce va trebui sa treaca un test destul de greu in aceste vremuri de rastriste cand nevoia de bani se acutizeaza. O forma mai evoluata a pishingului este mutarea acestuia de pe email pe canale de comunicatie de tipul "instant messenger". Asta este o realitate, nu o temere. Daca romanul are nevoie sa se teama de ceva iata ca acum are si motiv sa o faca. Istoria arata ca suntem, prin natura noastra, in stare sa ne adaptam foarte repede si frica ne-a creat aceasta abilitate. Sper sa fim de data asta suficient de vigilenti sa nu dam cu capul din nou unde doar s-au zgariat altii ...

joi, 8 ianuarie 2009

Blog 3 - Durabilitatea

In acest moment statul incurajaza economia durabila. Din punct de vedere stiintific, economia durabila grupeaza acele activitati care nu influenteaza dezvoltarea ulterioara a societatii in care traim.
Astazi, aproape tot ceea ce facem ne influenteaza intr-un fel sau altul dezvoltarea . O criza energetica, cum este aceasta prin care trecem acum, ar trebui sa fie imboldul necesar (daca mai trebuie asa ceva) pentru dezvoltarea si exploatarea surselor regenerabile de energie. Tehnologia actuala ne permite, costurile sunt sustenabile financiar tinand cont de cererea tot mai mare de energie, intrebarea e: constiinta ne-o permite?
Cele mai nepoluante metode de a genera energie electrica sunt, din pacate, si cele mai mari generatoare de peisaje antropizate. Fie ca este vorba de turbine eoliene, de hidrocentrale sau de panouri solare, investitiile in astfel de sisteme creaza modificari ireversibile naturii inconjuratoare.
Intrebarea legata de propria constiinta, enuntata anterior, este una retorica. Decizia a fost luata mai de mult. Sigur ca ne permitem. Romania nu are un potential ridicat pentru exploatarea energiilor regenerabile. Desigur ca avem mai mult decat multe state si mult mai putin decat alte cateva. Ceea ce este sigur este ca avem mai mult decat ne trebuie si daca suntem destepti putem bebeficia de acest potential inainte sa fim nevoiti sa cumparam de la altii. Investitii anuntate sunt, nu am pierdut de data asta startul dar sa vedem daca ajungem la linia de sosire.

luni, 5 ianuarie 2009

Blog 2 - Aparenta volatilizare

Anul 2008 a contabilizat o evaporare de 29 000 de miliarde de dolari de pe bursele din intreaga lume. Acesti bani nu au existat insa doar acum a iesit la iveala acest lucru. Acesti bani virtuali au circulat, au influentat, au generat profit din banii reali, iar la finalul fiecarui an acest profit obisnuia sa fie incasat.
Suntem pe '0' acum, suntem curati, banii virtuali nu prea mai circula pentru ca au fost eliminati din joc dar apetitul pentru risc al celor care au incasat profitul an de an inca mai exista. Si o sa inceapa din nou generarea banilor virtuali intr-un perpetuu efect spiralat. Ma intreb unde e mai profitabil sa stai, inauntrul sau in afara acestui joc si mai ales cat de ferit poti fi? Cat de departe este economia reala de acest joc, cat este ea influentata de el? Raspunsuri la aceste intrebari pot fi gasite dupa ce o sa intram definitiv pe o panta ascendenta a spiralei.

duminică, 4 ianuarie 2009

Blog 1 - Starea natiunii mondiale

Este impamantenita ideea conform careia o criza economica este cauzata de ceva sau de cineva si ca atunci cand vine lasa o pata neagra in istoria noastra vremelnica.
O criza este necesara asa cum este aerul pentru noi doar ca uneori nu avem puterea sa intelegem de ce. In felul in care acum societatea stie sa existe, la nivel mondial, vorbim despre o utopie generalizata. O utopie pentru ca peste tot luam pentru ce promitem ca o sa dam. De ce facem asta ... ei bine este o alta discutie. De luat luam, de dat si da si nu. Acest 'nu' este problema. Si acum sa vorbim serios ...
Finantele mondiale functioneaza dupa o lege simpla. Folosesc singura materie prima pe care o cunosc, o tranzactioneaza pentru a o spori si astfel se genereaza profit. Dar banii, ca despre asta este vorba, ca si orice alta materie prima este epuizabila teoretic. Atata timp cat banii sunt la indemana oricui nu e o problema doar ca astazi multi bani sunt falsi. Sunt proiectii in viitor, credit in alte cuvinte. Odata epuizata aceasta sursa de materie prima se opreste jocul (?). Din pacate nu ... este ca o fabrica care produce pe stoc, dintr-o parte iese fara sa intre nimic. Si se creaza vid si cineva trebuie sa-l umple. De data asta il umple statul (in general vorbind) si o luam de la capat dar pana cand, e iarasi primavara, ... intrebarea e de unde il umple statul ... asta o las in grija celor mai inzestrati din punct de vedere intelectual ... cine va fi cel care va plati factura finala (?) asta ramane o problema deocamdata deschisa ...