miercuri, 14 ianuarie 2009

Blog 7 - Deblocarea financiara

Exista o problema genarala in economie si anune blocajul financiar. Acest blocaj este indus de lipsa de finantare de la nivel inalt. Firmele mari care genereaza cerere de produse si servicii au suferit mult in 2008 la capitolul vanzari si au datorii la subcontractori. Aceste datorii se spurapun acum si cu unele scadente pentru plata unor impozite la stat. Neplata acestor datorii pune statul in incapacitatea de a asigura servicii pentru care se platesc impozite in primul rand.
Supapa deblocarii acestei situatii este la angajati. Companiile, in general vorbind, isi fac bugetul pentru salarizarea personalului la sfarsitul anului pentru urmatoarele 12 luni ale noului an calendaristic. Astfel, din contractele in derulare trebuie sa fie acoperit in intregime bugetul pentru salarii pe intreg anul urmator.
O acoperire partiala a acestui buget este semnul ca unele ajustari trebuie facute. Acest calcul al bugetului, facut cu un an inainte, are un rol important si anume acela de a semnala derapajele. Sacrificarea unor posturi poate conserva locurile de munca a celor care raman. In mod normal o acoperire a 85% din bugetul de salarizare inseamna concedierea a 15% din totalul personalului contractat. Asta este, in mare, regula dupa care companiile decid modul in care isi ajusteaza personalul.
Situatia din acest moment este diferita de una normala si este, pe termen lung vorbind, una tranzitorie. Este absolut sigur ca multe dintre companii vor sacrifica bugetul alocat salariilor pentru a plati impozitele catre stat. Si daca nu fac asta atunci, dupa umila mea parere, gresesc. Aceasta situatie cere un sacrificiu din partea angajatilor.
Acest sacrificiu presupune acceptarea pentru primele 2-3 luni din acest an, drept recompensa financiara pentru activitatea lor, venitul minim pe economie garantat de stat (diferentiat in conformitate cu nivelul calificarii). Aceasta este supapa care poate insemna iesirea din criza lipsei de numerar. Corelarea acestei masuri cu ajustarea personalului raportat la bugetul pentru salarizare este necesara in orice conditii, cu atat mai mult in conditiile actuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu