In acest moment statul incurajaza economia durabila. Din punct de vedere stiintific, economia durabila grupeaza acele activitati care nu influenteaza dezvoltarea ulterioara a societatii in care traim.
Astazi, aproape tot ceea ce facem ne influenteaza intr-un fel sau altul dezvoltarea . O criza energetica, cum este aceasta prin care trecem acum, ar trebui sa fie imboldul necesar (daca mai trebuie asa ceva) pentru dezvoltarea si exploatarea surselor regenerabile de energie. Tehnologia actuala ne permite, costurile sunt sustenabile financiar tinand cont de cererea tot mai mare de energie, intrebarea e: constiinta ne-o permite?
Cele mai nepoluante metode de a genera energie electrica sunt, din pacate, si cele mai mari generatoare de peisaje antropizate. Fie ca este vorba de turbine eoliene, de hidrocentrale sau de panouri solare, investitiile in astfel de sisteme creaza modificari ireversibile naturii inconjuratoare.
Intrebarea legata de propria constiinta, enuntata anterior, este una retorica. Decizia a fost luata mai de mult. Sigur ca ne permitem. Romania nu are un potential ridicat pentru exploatarea energiilor regenerabile. Desigur ca avem mai mult decat multe state si mult mai putin decat alte cateva. Ceea ce este sigur este ca avem mai mult decat ne trebuie si daca suntem destepti putem bebeficia de acest potential inainte sa fim nevoiti sa cumparam de la altii. Investitii anuntate sunt, nu am pierdut de data asta startul dar sa vedem daca ajungem la linia de sosire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu